joi, 27 septembrie 2012

Rolulul învăţătorului în comunitate

Cu zeci de ani in urma a fi profesor insemna a fi intelectual. La sate profesorul / invatatorul dadea sfaturi, le oferea indrumare si consiliere celor ce-i cereau ajutorul, astfel castigandu-le respectul si increderea. A fi profesor inseamna nu doar a preda, ci a fi un exemplu pentru cei din jur. Astazi, profesorul isi castiga singur meritul de a fi respectat, de a fi placut de elevi, de parinti, de conducerea institutului, ce mai...de societate. Comportamentul profesorului atat in societate, cat si in institutia de invatamant trebuie atent monitorizat. Profesorul lucreaza in contact direct cu copii, acestia fiind usor influentati, in unele cazuri au tendinta de a imita profesorul. In afara de rolul de a educa, de a invata si de a ajuta la dezvoltarea copilului, profesorul mai are rolul de a-l indruma, de a-l indrepta spre domeniul spre care are inclinatii. Sunt foarte puţine cazurile in care relatia elev-învăţător să fie una foarte bună, una placută din punctul de vedere al ambelor părţi. Astfel învăţătorul trebuie să ştie să-şi expună materia la nivelul de cunoaştere al tuturor elevilor. Învăţătorul trebuie să-şi înţeleagă, să-şi susţină şi să-şi motiveze elevii. Nu au fost puţine cazurile în care ne-am dat seama că avem copii îndrumaţi de personae ce nu se adaptează acestei meseri. Ca in toate şcolile se găsesc elevi indisciplinaţi şi corigenţi. Dar inainte de toate, cel mai important rol al învăţătorului este acela de a avea « Şcoala vieţii ».

vineri, 27 aprilie 2012

Școala, altfel...

În cadrul săptămânii altfel, eu împreună cu colegii mei, domnul diriginte, Mircea Eugen, și domnul profesor de istorie, Moraru Lucian, am mers în excursie în câteva orașe medievale ale Ardealului: Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Brașov. La Mediaș am vizitat centrul orașului, Catedrala Evanghelică ”Sfânta Margareta” și casa Schuller. Am avut deosebita onoare de a ne întâlni cu primarul orașului, domnul Plopeanu.
În drumul nostru spre Sibiu, am vizitat Cetatea Biertan
Cetatea Bethlen
Cetatea Moșna
La Sibiu am vizitat centrul orașului nou, centrul vechi, Catedrala Evanghelică, Liceul în limba germană Brukenthal, Muzeul Brukenthal, Muzeul Colecțiilor, Muzeul Astra, Podul minciunilor și o expoziție de icoane: ”Fecioarele înlăcrimate ale Moldovei”
Seara am avut cazare la Academia Evanghelică Transilvania, unde împreună cu domnul Moraru am cântat, acompaniați de chitară, și am spus anecdote.
La Brașov am vizitat Piața sfatului și Biserica neagră.
Pe traseu am făcut un popas în localitatea Brateiu, cea mai veche localitate din județul Sibiu, recunoscută în special pentru lucrările din alamă ale căldărarilor, care locuiesc aici. Am aflat câteva lucruri despre tradițiile lor chiar de la un căldărar și de la familia sa.
Eu am avut ca sarcină suplimentară însemnarea tuturor monumentelor vizitate și a activităților făcute în jurnalul de călătorie al clasei. Cu ajutorul acestui proiect amplu mi-am îmbogățit cultura generală, mi-am dezvoltat competențele manageriale, competențele de comunicare și lucru în echipă.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Minciuna-poveste pentru învăţământul primar

Minciuna