joi, 8 septembrie 2011

Moara cu noroc de Ioan Slavici - rezumat-

   

       Ghiţă, cizmar sărac, dar onest, harnic şi muncitor, hotărăşte să ia în arendă cârciuma de la Moara cu noroc, pentru a câştiga rapid bani. Cârciuma este aşezată la răscruce de drumuri, izolată de restul lumii, înconjurată de pustietăţi întunecate. O vreme, la Moara cu noroc, afacerile îi merg bine, iar primele semne ale bunăstării şi ale armoniei în care trăieşte familia nu întârzie să apară: Ghiţă trăieşte fericit alături de soţia sa, Ana şi de cei doi copii, iar bătrână, mama Anei, veghează la liniştea familiei. Apariţia lui Lică Samadaul, şeful porcăriilor şi al turmelor de porci din împrejurimi, tulbură echilibrul familiei. Din momentul apariţiei lui Lică, începe procesul înstrăinării lui Ghiţă faţă de familie. 
      Din dorinţa de a se îmbogăţi, cârciumarul se îndepărtează de Ana şi devine treptat complicele lui Lică la diverse nelegiuiri: jefuirea arendaşului, uciderea unei femei şi a unui copil. Reţinut de jandarmi, lui Ghiţă i se dş drumul numai pe chezăsie. Cârciumarul se aliază cu jandarmul Pintea, fost hoţ şi tovarăş al lui Lică, pentru a-i da în vileag pe Samădau. Ghiţă nu este însă sincer faţăde Pintea, deoarece îi oferă dovezi ale vinovăţiei lui Lică, numai după ce îşi poate opri jumătate din sumele aduse de acesta din urmă.
     La sărbătorile Peştelui, Ghiţă îşi aruncă soţia în braţele lui Lică, lăsând-o la cârciumă în compania Samădăului, în timp ce el merge să-i anunţe pe jandarm ca Lică are asupra lui banii furaţi. Dezgustată de laşitatea soţului care se înstrăinase de ea şi de familie, Ana i se dăruieşte lui Lică. Când se întoarce şi realizează acest lucru, Ghiţă o ucide, iar el la rândul lui este ucis de Raut, din ordinul lui Lică. Un incendiu provocat de oamenii lui Lică mistuie cârciuma de la Moara cu noroc. Pentru a nu cădea viu în mâinile lui Pintea, Lică se sinucide, izbindu-se cu capul de un copac. Singurele personaje care supravieţuiesc sunt bătrâna şi copiii.

13 comentarii:

  1. Pedagogic? Sarbatorile Pestelui? Unde si cu cine ai studiat limba romana?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti tu sa faci un rezumat mai bun??? A facut rezamatul perfect cu mici greseli dar a iesit bine! Asa ca nu mai comenta , pune mana pe o carte si incearca tu sa faci un rezumat bun in loc sa cauti pe net!

      Ștergere
    2. Asa scrie si in culegerea de la Art,desteptule!

      Ștergere
    3. Лори Эла, спасибо вам...

      Ștergere
  2. E luat rezumatu dupa referate.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Rezumatul e bun. Chiar daca are cateva greseli de ortografie ! Dar vreau sa-ti dau un sfat,: cand scrii un rezumat limiteazate pe esentialul operei , de obicei un rezumat se face cat mai scurt posibil , asta il deosebeste de povestirea a subiectului. Succese in continuare ! Ai inceput bine

    RăspundețiȘtergere
  4. #bodaprosti)) da incearka sa faci rezumatele mai scurte .. succes ))

    RăspundețiȘtergere