joi, 8 septembrie 2011

Singur pe lume de Hector Malot - rezumat


 De opt ani, Remi trăieşte la buna mama Barberin la Chavarron, în masivul central, dar atunci când soţul acesteia, Jerome, zidar la Paris, revine acasă rănit (în urma unui accident) şi ruinat, copilul afla ca mama Barberin nu este mama sa adevărata şi că, de fapt, este copil abandonat. Ca să supravieţuiască, Barberin (Jerome) va vinde mai întâi vaca Roussette şi apoi îl închiriază pe Remi pentru 40 de franci unei trupe de actori ambulanţi condusă de un anume Vitalis.
   Acesta da reprezentanţii cu câinii săi savanţi, Capi, Dolce si Zerbino si cu maimuţa Joli-Coeur pentru a-şi câştiga existenţa. În timpul unei reprezentanţii la Toulouse, Vitalis este arestat şi închis pentru două luni.
  Remi se trezeşte singur cu animalele şi este invitat de doamna Mulligan şi de fiul său paralizat Arthur, un tânăr englez bolnav, care călătoreşte cu mama sa la bordul Lebedei, o îmbrăcaţiune amenajată pentru croaziere.Lui Remi i-ar plăcea să rămână cu ei, dar cele doua luni au trecut şi Vitalis îşi reia drumul cu trupa sa. În timpul unei furtuni de zăpadă, doi dintre câini sunt ucişi de lupi şi maimuţa moare.
   În drum, el îl intâlneşte pe Mattia, la îngrozitorul Garrofoli - hoţ de copii şi şef al unei bande de falşi infirmi. Apoi, la Paris, Vitalis moare de frig şi Remi este primit la un grădinar din Gentilly, care are doi băieţi si două fete, dintre care una, Lise, este mută. Remi se îndrăgosteşte de Lise, care sta la căpătâiul lui mai multe zile, în timpul unei congestii pulmonare. Remi şi Capi român la gradinar până când acesta este închis. Fraţii şi surorile sunt separaţi.Trezindu-se singuri, Remi şi Capi trebuie să-şi câştige existenţa şi-şi reiau meseria de actori ambulanţi.
  Ei se reîntâlnesc cu Mattia, care l-a ucis pe Garrofoli pentru a evada şi care va deveni pentru Remi ca un frate. Fiind un bun muzician, el intră în trupă.Ca sa supravieţuiască, Remi merge să-l viziteze pe unul din fraţii Lisei şi îl înlocuieşte ca miner. Într-o zi mina este inundată, dar Remi şi alţi câţiva găsesc o pungă cu aer şi supravieţuiesc sub pământ paisprezece zile. În cele din urma sunt salvaţi.
Remi si Mattia cumpără o vacă pentru mama Barberin şi aceasta îi povesteşte lui Remi că un bărbat a venit să-l caute pentru a-l duce la adevărata sa familie. Remi, Mattia şi Capi pleacă atunci la Paris pentru a-l cauta pe Barberin, dar acesta este mort si cei doi copii si cainele trebuie sa plece în Anglia.Aici, sunt daţi familiei Driscoll, care pretind a fi părinţii lui Remi, dar care, de fapt, sunt niste tainuitori. Remi, Mattia si Capi raman la ei pana in ziua cand Mattia aude o discutie între dl Driscoll şi unchiul lui Arthur Mulligan, dl James Mulligan. Acesta din urmă vrea să-l ucidă pe Arthur pentru a putea fi el moştenitorul familiei.După ce este aruncat în închisoare pe nedrept, Remi fuge cu un vapor în Franta împreună cu Mattia şi Capi. Apoi, străbătând toate fluviile în căutarea dnei Mulligan şi a lui Arthur, ei îi regăsesc în Elveţia împreunî cu Lise, care îsi recăpătase graiul.Doamna Mulligan îi destainuie lui Remi că este fiul ei. Luat chiar de la naştere de lângă mama sa, lady Mulligan, de unchiul sau, James Mulligan, care dorea moştenirea fratelui sau mort, Remi a fost dat lui Jeroboam Driscoll, care fusese plătit să-l facă să dispară. Dar Driscoll l-a încredinţat pe Remi cuplului Barberin.
   Anii au trecut şi Remi s-a căsătorit cu Lise, au avut un copil şi s-au mutat în Anglia. Mattia a devenit un mare muzician.

20 de comentarii:

  1. E FOARTE BUNA ! MULTUMESC ! :* :) ;) <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ati zis si de ce Lise isi recpata graiul.Am inteles can I'll aude pe Remy cantand,si are in soc puternic ce îi reda vocea

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe maimuta o cheama Inimioara iar pe muta nu o cheama Lise ci Liza. Pe baiatul care e singur pe lume de la IDonut nu il cheama Remy ca nu-i englez ci francez. Deci il cheama Remi. Si nu Barberin vinde vaca. Ci a fost vanduta inainte sa vina el. Plus ca nu o cheama RoUssette ci Rossette. Nu ai povestit nici marele secret al lui Vitalis. Ca pe el nu il chema Vitalis si ca in trecut nu era majordom ci cel mai mare geniu al muzicii. Mai sunt multe lipsuri dar multumesc povestirea ta m-a salvat! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe maimuta o cheama Inimioara iar pe muta nu o cheama Lise ci Liza. Pe baiatul care e singur pe lume de la IDonut nu il cheama Remy ca nu-i englez ci francez. Deci il cheama Remi. Si nu Barberin vinde vaca. Ci a fost vanduta inainte sa vina el. Plus ca nu o cheama RoUssette ci Rossette. Nu ai povestit nici marele secret al lui Vitalis. Ca pe el nu il chema Vitalis si ca in trecut nu era majordom ci cel mai mare geniu al muzicii. Mai sunt multe lipsuri dar multumesc povestirea ta m-a salvat! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. este foarte buna
    multumesc

    RăspundețiȘtergere